Yleiset mitoitusperiaatteet
Konepiirustuksessa kappaleen koko ja muoto esitetöön projektioiden sekä mittalukujen ja tunnusten avulla. Itse projektiosta ei oteta mittoja mittaamalla, vaan projektiot ovat apuna kappaleen mitoituksessa. Piirustuksessa olevat mitat ovat valmiin kappaleen mittoja, ellei ole toisin mainittu. Piirustusta tulkitaan sen mittojen ja tunnusten avulla.
Mitat on annettava siten, että osan tai laitteen toiminnan, valmistuksen ja tarkastuksen asettamat vaatimukset tulevat huomioon otetuiksi.
Mitoituksesta on laadittu standardi SFS-ISO 129, jota sovelletaan Suomessa.
Mitoitusalkiot
Mitoitusalkiot sisältävät mitta-apuviivan, viiteviivan, mittaviivan päätteen, 0-pisteen ja itse mittaluvun.
Kuva 1. Mitoitusalkiot
Mittaviivat, mitta-apuviivat ja viiteviivat esitetään kapeilla ehyillä viivoilla. Mitta-apuviivojen avulla mittaviivat voidaan sijoittaa muualle kuin niiden asianomaiseen kohtaan. Mitta-apuviivat piiretään yleensä kohtisuoraan mittaviivaa vastaan. Muoto-, ääri- ja keskiviivoja voidaan käyttää mitta-apuviivoina, mutta ei mittaviivoina.
Mittaviivat piiretään yhdensuuntaisina kyseisen ulottuvuuden kanssa. Kulmia ja kaaria mitoitettaessa mittaviivana on ympyräkaari.
Osittain piirettyjen symmetristen projektioiden, puolileikkauksien tai vastaavien esittämisessä mittaviivat piirretään jonkin verran yli keskiviivan. Tällöin mittaviivoihin piirretään vain yksi nuolenpä.
Piiustusten mittalajit
Piirustuksissa merkitykseltään eriarvoisia mittoja. Jotkut mitat ovat koneen toiminanna tai asennuksen kannalta ratkaisevan tärkeitä, kun taas toiset mitat ovat lähinnä apumittoja.
Mittojen luokituksia:
Toimintamitta: Mitta, joka on oleellinen kappaleen toiminnan tai tilan kannalta. Toimintamitalle annetaan yleensä jokin toleranssi eli sallittu vaihteluväli.
Ei-toimintamitta: Mitta, joka ei ole oleellinen kappaleen toiminnan kannalta.
Apumitta: Mitta, joka on tarkoitettu vain informaation antamiseksi. Apumitta annetaan sulkeissa eikä sitä toleroida.
Elementti: Kappaleen yksittäinen ominaisuus, kuten tasopinta, lieriö, kierre, olake jne.
Mittaluvut ovat piirroksen tärkeimpiä merkintöjä, joten ne tulee kirjoittaa ja esittää erittäin selkeästi.
Kaikki mitat annetaan lähtökohtaisesti millimetreinä, joten mittayksikköä ei merkitä luvun perään. Jos käytetään jotain muita mittayksiköitä, on mittayksikkö kirjoitettava luvun perään. Kulman mittaluvun perään merkitään asteen symboli.
Mittaluvut on asetettava niin, ettei mikään piirustuksen muu viiva ylitä tai erota sitä.
Kuva 4 Mittalukujen merkitsemisen ja asettamisen esimerkki.
Yleiset mitoitusperiaatteet:
Kappaleen kuvaamiseksi piirustuksessa ei pidä käyttää enempää mittoja kuin on tarpeellista. Mitoitus on sijoitettava piirustukseen niin että se selvästi määrittää kappaleen rakenteen.
Kukin mitta esitetään samassa piirustuksessa vain kerran ja siinä projektiossa, jossa mitan tarkoittama ulottuvuus ja muoto käyvät parhaiten ilmi. Mitoitus pyritään siirtämään projektion ulkopuolelle selvälukuisuuden vuoksi.
Ketjumitoitukset
Avoin ketjumitoitus
Avoin ketjumitoitus on suositeltava tapa tehdä mitoitukset konepiirrustuksessa.
Suljettu ketjumitoitus
Suljettua ketjumitoitusta on vältettävä, koska siinä valmistusepätarkkuudet kasaantuvat sattumanvaraisesti.
Symmetrian hyväksikäyttö mitoituksessa: Kappaleissa, joiden piirustuksiin on piirretty symmetriaviivat, suoritetaan symmetristen kohtien mitoitus puolelta toiselle, eikä itse symmetriaviivaan. Kun kyseessä on symmetrisesti sijaitsevat reiät, kaarevuussäteet, lovet, viisteet, yms. riittää, kun yksi niistä mitoitetaan.
Saman kappaleen tai kohdan yhteenkuuluvat mitat on pyrittävä keräämään omaksi ryhmäksi. Esim. kappaleen pituus, leveys, kappaleen tai kohdan poikkileikkauksen mitat, reiän syvyys ja halkaisija sekä reiän sijainti.
Halkaisijoiden merkintä:
Ympyrän halkaisijan tunnus (läpimitta-symboli) sijoitetaan mittaluvun eteen.
Ympyrän säteen tunnus R kirjoitetaan mittaluvun eteen. Keskipiste merkitään tarvittaessa pienellä ristikolla.
Pallon mitoituksessa tunnukset ovat:
- S(läpimitta-symboli) Pallon halkaisija
- SR Pallon säde
- Ruuvien, tappien yms. pallopintaisiin päihin riittää pelkkä R-merkintä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti