keskiviikko 16. marraskuuta 2016

9 Pienahitsien mittojen merkitsemistavat

Pienahitsien mittojen merkitsemistavat

 Pienahitsi tarkoittaa 90 asteen kulmaan tulevaa liitosta. Tällöin hitsauspalko on suorakulmaisen kolmion muotoinen profiililtaan. Pienahitsin tunnuksena on suorakulmainen kolmio.

Kuva alla: Hitsausmerkki ja merkinnät. Haarukka sisältää erikoistietoja, kuten yksityiskohtaista kirjallista ohjeistusta hitsauksen suorittamisesta tai käytettävien standardien noudattamisesta.
 
Kuva alla: Erilaisia hitsejä. Huomaa pienahitsi!
 Kuva alla: Pienahitsin lisätunnuksia.
 

Kuva alla: Yhdisstetty hitsausmerkki.
 Mikäli hitsattavia kappaleita joudutaan työstämään railon muodostamiseksi hitsauksen helpottamista ja onnistumista ajatellen, voidaan railo työstää erilaisiin muotoihin, kuten V-muotoiseksi, Y-muotoiseksi jne.

 

Mikäli hitsauspiirustuksiin tehdään muutoksia, on huomattava, että samassa piirustuksessa tulee olla, kuten yleensä teknillisissä piirustuksissa, vain yhden järjestelmän mukaisia merkintöjä.

Hitsien saumojen leveys merkitään joko a- tai z mittoina. A-mitta tarkoittaa hitsin suorakulmaisen kolmion muodostaman profiilin hypotenuusan ja suorakulman välistä etäisyyttä..
 
 Kuva yllä: a-mitta pienahitsissä.



Kuva yllä: z-mitta pienahitsissä. 

Z-mitta tarkoittaa pienahitsin palon pohjan leveyttä.



 

 Kuva alla: Pienhitsin merkintä; kaksoispienahitsi. Huomaa, että vain yhdeltä puolelta hitsattaessa jätetään toinen puoli nuoliviivan puolelta pois.






 Kuva yllä: Katkopienahitisin merkitseminen. L-kohdat hitsataan ja hitsausmerkkiin merkitään katkojen määrä n ja hitsin pituus l ja välien pituudet e. Mikäli katkopienahitsi tehdään molemminpuolisesti, merkitään hitsausmerkin katkoviivan puolelle samalla tavalla hitsien ja katkojen mitat kuin yläpuolellekin. 

Vuoropienahitsi

Pienahitsiä voi vetään myös vuoron peräisesti molemminpuolisesti.


  Kuva yllä: Vuoropienahitsin piirrosmerkki. Hitsin alkamiskohta mitoitettava (V). Kuvassa pienahitsi vedetään molemminpuolisesti.




Kuva yllä: Vuoropienahitsin piirrosmerkki, kun annetaan kummankin vuorottelevien pienahitsien alkamiskohdat V1 ja V2.








 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti